Warmtepomp met vloerverwarming

Een warmtepomp en vloerverwarming werken zeer goed samen omdat deze allebei op een lage temperatuur de woning verwarmen. Beide apparaten kunnen dan zeer constant verwarmen waardoor ze maar weinig stroom gebruiken. 

Vloerverwarming is verspreid over een groot oppervlak waardoor je met een lagere temperatuur alsnog de hele kamer kan verwarmen. De ideale aanvoertemperatuur van een vloerverwarming ligt vaak ergens tussen 25 en 35 graden terwijl dit bij radiatoren tussen 60 en 80 ligt. 

Voor een warmtepomp is het zeer energie-efficiënt als de temperatuur van het water en van het afgiftesysteem dicht bij elkaar liggen. Die efficiëntie wordt uitgedrukt in COP. Als er minder stroom wordt verbruikt wordt de COP hoger. De combinatie van een vloerverwarming en een warmtepomp heeft dus een hogere COP dan radiatoren en een warmtepomp. 

Met een vloerverwarming wordt aangeraden om deze constant op een gelijke temperatuur te laten draaien. Dit komt omdat opwarmen en afkoelen van een kamer langer duurt dan wanneer je de vloerverwarming aan en uit zet. Vergelijk het met constant 80 km/h rijden tegenover de hele tijd 120 km/h en dan weer afremmen naar 40 km/h. 

 

Isolatie

Het is belangrijk om de woning goed te isoleren. Omdat de kamers op een lage temperatuur worden opgewarmd is het belangrijk dat zo min mogelijk warmte wegvloeit. Hoe beter geïsoleerd des te hoger de besparing op de stroomkosten. Het wordt dan ook aangeraden om bij een betonvloer deze extra aan de onderzijde te isoleren. 

 

Koelen met een vloerverwarming en warmtepomp

Het is mogelijk om met een vloerverwarming en een warmtepomp maar dit moet dan wel een omkeerbare warmtepomp zijn. Deze omkeerbare warmtepomp kan je water verwarmen en koelen om dit vervolgens je huis rond te pompen. Het kan gebeuren dat de watertemperatuur te laag wordt waardoor het verschil met buiten te groot wordt en er condens ontstaat. Dit is niet prettig aan de voeten en kan je vloer aantasten. Let wel op dat maar weinig warmtepompen dit kunnen en dat aan deze extra functionaliteit uiteraard ook een prijskaartje hangt. 

 

Verdelers

Een groot voordeel van vloerverwarming is dat deze de temperatuur kan regelen voor verschillende ruimtes. Afhankelijk van de indeling kan je ervoor kiezen om de ene ruimte, zoals bijvoorbeeld de hal, minder te verwarmen dan bijvoorbeeld de woon- of slaapkamer. Deze ruimtes worden ook zones genoemd.

Een vloerverwarming geeft aan het begin van de leiding de meeste warmte af en naarmate deze langer wordt wordt er ook minder warmte afgegeven. Hoe kleiner de zones zijn des te warmer het water blijft waardoor de warmtepomp deze minder hoeft op te warmen.

 

Welke soort warmtepomp moet ik nemen?

Een vloerverwarming is geschikt om samen te werken met een lucht water warmtepomp, een water water warmtepomp en een hybride warmtepomp. Deze halen warmte uit lucht of water om water te verwarmen wat vervolgens wordt rondgepompt door een afgiftesysteem zoals een vloerverwarming.

 

Warmtepomp of cv-ketel?

Het is mogelijk om een vloerverwarming met een cv-ketel te installeren maar de combinatie met een warmtepomp zal flink geld kunnen besparen. Afhankelijk van de woning en het verbruik kan het al gauw enkele honderden euro’s schelen aan energiekosten.