verwarming ontluchten

De verwarming ontluchten kun je goed zelf doen. In de cv-ketel wordt water warm gemaakt waarbij lucht kan vrijkomen. Lucht in de verwarming maakt lawaai of erger: sommige radiatoren van je verwarming worden niet meer goed warm. Al met al is dit niet alleen vervelend maar je verbruikt ook nog eens onnodig energie. Verwarming ontluchten is een manier om lucht uit de radiatoren te krijgen. Elke radiator heeft namelijk een vierkante moer die open gedraaid kan worden. Hiermee kan je de verwarming ontluchten. Er kan ook wat water meekomen, zodra er water uit de radiator komt draai je de moet weer dicht. Na het ontluchten van de verwarming kan het nodig zijn om de cv-ketel bij te vullen met water.

Heb je wijk- of blokverwarming? Die mag je niet zelf ontluchten. Waarschuw bij storingen altijd de huiseigenaar of bel het storingsnummer.

Verwarming ontluchten: voorbereiding

  1. Draai alle radiatorkranen open
    Zet van alle radiatoren in de woning de radiatorkraan of -knop helemaal open. De verwarming ontluchten kan alleen als het hele systeem open staat.
  2. Zet de cv-ketel uit
    Verwarming ontluchten doe je altijd als de cv-ketel uit staat. Een intergas cv-ketel zet je uit met het meest linker knopje op het display. Het groene lichtje gaat uit. In het linker scherm verschijnt de waterdruk (1.8 in het voorbeeld). In het rechter display verschijnt een streepje. Zorg ervoor dat de druk in de cv-ketel altijd tussen de 1.0 en 2.0 zit.

    Verwarming ontluchten
     
  3. Wacht ongeveer 5 minuten
    Pak in de tussentijd het ontluchtingssleuteltje en een (oude) doek. Bij jouw Intergas cv-ketel heb je van Warmgarant een sleutelhanger ontvangen. Hieraan zit een ontluchtingssleutel.

Het ontluchten van de verwarming

  1. Verwarming ontluchten van beneden naar boven
    Begin bij de radiator op het laagste punt in de woning. Als laatste wordt vaak de cv-ketel ontlucht. Deze hangt immers vaak op zolder. Hangt de cv-ketel op een tussen verdieping sla deze dan over tot alle radiatoren ontlucht zijn.
  2. Open het ontluchtingsventiel
    Een radiator kun je alleen ontluchten met de ontluchtingssleutel. De radiator heeft een ventiel aan de zijkant. Daar kan lucht, maar ook water, uit ontsnappen. Pas op dat dit water soms nog warm kan zijn.
  3. Draai het ventiel langzaam open
    Houd een doekje onder het ventiel.
  4. Draai het ventiel dicht
    Je hoort de lucht ontsnappen uit de verwarming. Draai het ventiel weer dicht zodra er water ontsnapt. Gebruik het doekje om het water op te vangen.
  5. De radiator is nu ontlucht
    Herhaal dit bij alle radiatoren, steeds hoger in het huis.
  6. Ontlucht de cv-ketel
    Doe dit op dezelfde wijze als een radiator (links boven op een Intergas cv-ketel).
  7. De verwarming is ontlucht
    Wanneer je klaar bent zet je de cv-ketel weer aan met de meest linker knop. Als er geen warmtevraag is vanaf de thermostaat dan licht alleen het led lampje groen op.

De verwarming ontluchten kan na een aantal dagen nog een keer nodig zijn. Lucht komt namelijk langzaam boven drijven. Wanneer je het idee hebt dat de radiatoren nog steeds niet helemaal lekker warm worden, dan kan je dit proces nog eens herhalen. Ook als de verwarming weer begint te tikken, kan het nodig zijn om de verwarming te ontluchten.

Wat kun je nog meer zelf doen?

Naast het ontluchten van jouw verwarming kan je ook andere klussen uitvoeren. Wij hebben handige stappenplannen opgesteld voor deze klussen:

Cv-ketel bijvullen
Waterdruk controleren
Klokthermostaat instellen
Cv-ketel thermostaat instellen